| | BAWANG | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.0 – 7.5 | Pembajaan | : | Rendah, gunakan kompos | Air | : | Sederhana, tanah yang terlalu kering akan mengakibatkan tumbuhan menghasilkan dua labu bawang yang lebih kecil. | |
| | | Kedalaman biji | : | 1” | Kedalaman akar | : | 18” – 3’ | Tinggi | : | 15” – 36” | Jarak Tanaman | : | Untuk daun bawang – 1” Untuk Bawang – 3” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Tunggu sehingga kesemua daunnya terjatuh dengan sendiri. Jangan sekali – kali cuba menjatuhkan sendiri daun bawang tersebut. Bawang boleh dicabut terus dengan mudah, biarkannya diatas tanah untuk dikeringkan. Tutupkan sepenuhnya sekiranya hujan. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 10 hari | Mengutip Hasil | : | 46 – 92 hari | |
| |
|
| |
|
|
|
| | TERUNG | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 6.5 | Pembajaan | : | Tinggi, Berikan baja setiap 2 minggu. | Air | : | Tinggi. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼ ” | Kedalaman akar | : | 4’ – 7’ | Tinggi | : | 24” – 30” | Jarak Tanaman | : | 18” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Tuai buah apabila ianya tidak lebih dari 3” – 5” panjang atau diameter 4” dan sebelum kulitnya kehilangan kilatnya. Apabila memetik buah, potong batangnya sedikit. Warna biji sepatutnya cerah. Biji yang berwarna perang adalah tanda buah yang sudah tua. Batang pokok terung adalah berduri, berhati – hati apabila memetik. | |
| | Percambahan | : | 95% : 5 - 13 hari | Mengutip Hasil | : | 33 – 55 hari | |
| |
|
| |
| |
| | |
|
|
|
| | TOMATO | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.8 – 7.0 | Pembajaan | : | Tinggi. Bajakan tanah 1 minggu sebelum menanam dan sekali lagi pada hari penanaman. Elakkan dari menggunakan baja dengan kandungan N dan K yang tinggi ketika pembungaan. Daun yang terlalu banyak mungkin memberikan petanda N atau air yang terlalu tinggi | Air | : | Sederhana. | |
| | | Kedalaman biji | : | ½ ” | Kedalaman akar | : | 8” – 6’ | Tinggi | : | 8” – 6’ | Jarak Tanaman | : | 18” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Kutip hasil apabila buah merah keseluruhannya. . | |
| | Percambahan | : | 95% : 7 - 14 hari | Mengutip Hasil | : | 28 – 55 hari | |
| |
|
| |
| |
| | |
|
|
|
| | KACANG PANJANG | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.2 – 7.5 | Pembajaan | : | Oleh kerana tumbuhan ini boleh menghasilkan N dengan sendiri, mereka hanya memerlukan baja dengan N yang amat rendah. Apabila tumbuhan ini mula berbunga, tambahkan sedikit lagi N. Elakkan K yang rendah. | Air | : | Rendah sehingga tumbuhan mula berbunga dan kemudian sederhana. | |
| | | Kedalaman biji | : | 1 ” | Kedalaman akar | : | 36” – 48’ | Tinggi | : | 8’ – 15’ (berpalang) | Jarak Tanaman | : | 6” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang ¼”. Teruskan menuai hasil ketika masih muda untuk menggalakkan lebih banyak lagi hasil. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 10 hari | Mengutip Hasil | : | 20 – 40 hari | |
| |
|
|
|
|
| | TIMUN | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 7.0 | Pembajaan | : | Tinggi. Letakkan kompos sebelum mula menanam. | Air | : | Tinggi apabila mula berbuah. Sederhana pada waktu lain. | |
| | | Kedalaman biji | : | ½” | Kedalaman akar | : | 12” – 2’ | Tinggi | : | 6’ – 12’ (berpalang) | Jarak Tanaman | : | 12” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang ½ “ - 1 ”. Teruskan menuai hasil ketika masih muda untuk menggalakkan lebih banyak lagi hasil. | |
| | Percambahan | : | 95% : 6 - 10 hari | Mengutip Hasil | : | 20 – 40 hari | |
| |
|
|
|
|
| | SALAD | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.0 – 7.5 | Pembajaan | : | Tinggi. Letakkan kompos sebelum mula menanam. | Air | : | Rendah - sederhana. Siram pada awal pagi. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼” - ½ ” | Kedalaman akar | : | 18” – 36” | Tinggi | : | 6” – 12” | Jarak Tanaman | : | 12” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Salad boleh mula dituai apabila terdapat 5 – 6 daun yang telah mencapai saiz biasa. Potong terus tumbuhan pada akar di permukaan tanah. Waktu terbaik untuk menuai hasil adalah pada awal pagi kerana pada ketika ini salad mempunyai rasa yang terbaik dengan kandungan carotene yang paling tinggi. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 10 hari | Mengutip Hasil | : | 25 – 46 hari | |
| |
|
|
|
|
| | SAWI | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.0 – 7.5 | Pembajaan | : | Tinggi. Memerlukan N dan K yang tinggi. | Air | : | Tinggi pada permulaan dan sederhana ketika menghampiri matang. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼” - ½ ” | Kedalaman akar | : | 12” – 36” | Tinggi | : | 12” – 15” | Jarak Tanaman | : | 15” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Sawi boleh mula dikutip pada ketika ianya berusia 21 – 25 hari. Jika dibiarkan lebih lama, kemungkinan besar tumbuhan ini akan mula mengeluarkan bunga yang menandakan ianya sudah tua untuk dimakan daunnya. Sawi boleh dipotong terus pada akar dipermukaan tanah. | |
| | Percambahan | : | 95% : 3 - 5 hari | Mengutip Hasil | : | 21 – 25 hari | |
| |
|
|
|
|
| | BROCCOLLI / FLOCCOLLI | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.0 – 7.5 | Pembajaan | : | Tinggi. Letakkan kompos sebelum mula menanam. | Air | : | Sederhana. Pastikan tanah sentiasa lembab. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼” | Kedalaman akar | : | 18” – 4’ | Tinggi | : | 6” – 12” | Jarak Tanaman | : | 15” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Broccoli boleh mula dituai apabila kepalanya berwarna hijau tua, atau kuning bagi floccolli. Bagi jenis ini, kepala yang kecil dan padat memberikan rasa yang terbaik. Potong terus kepala yang di tengah dahulu dan tumbuhan ini akan terus mengeluarkan hasil. Pada kebiasaannya, tumbuhan ini mampu mengeluarkan hasil selama 1-2 bulan secara berterusan. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 10 hari | Mengutip Hasil | : | 59 – 66 hari | |
| |
|
|
|
|
| | BENDI / OKRA | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 6.5 | Pembajaan | : | Tinggi, Berikan baja setiap 2 minggu. | Air | : | Tinggi. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼” | Kedalaman akar | : | 4’ – 7’ | Tinggi | : | 24” – 30” | Jarak Tanaman | : | 18” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Tuai buah apabila ianya masih muda dan lembut. Biasanya dalam 2” – 3 “ panjang. Bendi perlu dituai sekerap mungkin untuk mengelakkannya dari menjadi tua. Jangan biarkan bendi tua di atas pokok melainkan anda ingin mendapatkan benih. Ini adalah kerana buah bendi yang tua akan menghalang pokok dari terus mengeluarkan hasil. | |
| | Percambahan | : | 95% : 5 - 13 hari | Mengutip Hasil | : | 40 – 55 hari | |
| |
|
|
|
|
| | JAGUNG | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 7.0 | Pembajaan | : | Tinggi, masukkan baja lembu atau ayam atau kompos didalam tanah beberapa minggu sebelum mula menanam. | Air | : | Sederhana. Berikan lebih air apabila batang mula mengeluarkan bunga | |
| | | Kedalaman biji | : | 1” - 2” | Kedalaman akar | : | 18” – 6’ | Tinggi | : | 7’ – 8’ | Jarak Tanaman | : | 12” - 18” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Buah boleh dipetik apabila bulu pada hujung buah telah menjadi kering dan berwarna perang. Namun begitu, anda digalakkan untuk cucuk sedikit jagung (jangan buka kulitnya) dan lihat cecair yang keluar. Sekiranya ianya seperti susu, jagung anda sudah sedia untuk dipetik. Sekiranya cecair tersebut jernih, tunggu 2 -3 hari lagi. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 21 hari | Mengutip Hasil | : | 70 – 90 hari | |
| |
|
|
|
|
| | JAGUNG MANIS | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 7.0 | Pembajaan | : | Tinggi, masukkan baja lembu atau ayam atau kompos didalam tanah beberapa minggu sebelum mula menanam. | Air | : | Sederhana. Berikan lebih air apabila batang mula mengeluarkan bunga | |
| | | Kedalaman biji | : | 1” - 2” | Kedalaman akar | : | 18” – 6’ | Tinggi | : | 7’ – 8’ | Jarak Tanaman | : | 12” - 18” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Buah boleh dipetik apabila bulu pada hujung buah telah menjadi kering dan berwarna perang. Namun begitu, anda digalakkan untuk cucuk sedikit jagung (jangan buka kulitnya) dan lihat cecair yang keluar. Sekiranya ianya seperti susu, jagung anda sudah sedia untuk dipetik. Sekiranya cecair tersebut jernih, tunggu 2 -3 hari lagi.
Untuk mendapatkan jagung yang paling manis, kutip buah pada awal pagi SEBELUM matahari bersinar. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 21 hari | Mengutip Hasil | : | 70 – 90 hari | |
| |
|
|
|
|
| | BAYAM | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.0 – 7.5 | Pembajaan | : | Tinggi, masukkan baja lembu atau ayam atau kompos didalam tanah beberapa minggu sebelum mula menanam. | Air | : | Rendah. Pastikan tanah sentiasa lembab | |
| | | Kedalaman biji | : | ½ “ | Kedalaman akar | : | 1’ | Tinggi | : | 4” – 6” | Jarak Tanaman | : | 6” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Potong daun yang sudah cukup besar untuk dimakan. Untuk hasil yang memberikan nutrisi yang paling tinggi, potong ketika waktu pagi. | |
| | Percambahan | : | 95% : 7 - 14 hari | Mengutip Hasil | : | 59 – 69 hari | |
| |
|
|
|
|
| | TEMBIKAI | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.5 – 7.5 | Pembajaan | : | Sederhana, Banyakkan penggunaan kompos. | Air | : | Sederhana. Air yang terlalu banyak akan mengakibatkan buah yang tawar | |
| | | Kedalaman biji | : | ½ “ – 1” | Kedalaman akar | : | 1’ | Tinggi | : | 1’ | Jarak Tanaman | : | 3’ | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Cari tendril yang paling dekat dengan buah tembikai dan lihat keadaannya. Sekiranya ianya bertukar ke warna perang dan mula kering, tembikai kemungkinan besar sudah cukup masak. Anda juga boleh menepuk sedikit tembikai itu untuk mendengar bunyi yang penuh. | |
| | Percambahan | : | 95% : 7 - 14 hari | Mengutip Hasil | : | 80 – 90 hari | |
| |
|
|
|
|
| | CILI KULAI | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 7.0 | Pembajaan | : | Sederhana - tinggi. , Banyakkan penggunaan kompos. | Air | : | Sederhana - tinggi. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼ “ | Kedalaman akar | : | 8” - 4’ | Tinggi | : | 2’ – 3’ | Jarak Tanaman | : | 12” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Buah cili boleh dipetik apabila ianya sudah merah keseluruhannya. Petik cili pada waktu tengahari untuk mengelakkan jangkitan kulat | |
| | Percambahan | : | 95% : 10 - 12 hari | Mengutip Hasil | : | 90 – 110 hari | |
| |
|
|
|
|
| | CILI API THAI | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 7.0 | Pembajaan | : | Sederhana - tinggi. , Banyakkan penggunaan kompos. | Air | : | Sederhana - tinggi. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼ “ | Kedalaman akar | : | 8” - 4’ | Tinggi | : | 2’ – 3’ | Jarak Tanaman | : | 12” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Buah cili boleh dipetik apabila ianya sudah merah keseluruhannya. Petik cili pada waktu tengahari untuk mengelakkan jangkitan kulat | |
| | Percambahan | : | 95% : 10 - 12 hari | Mengutip Hasil | : | 90 – 110 hari | |
| |
|
|
|
|
| | TEMBIKAI SUSU | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.5 – 7.0 | Pembajaan | : | Sederhana, Banyakkan penggunaan kompos. | Air | : | Sederhana. Air yang terlalu banyak akan mengakibatkan buah yang tawar | |
| | | Kedalaman biji | : | ½ “ – 1” | Kedalaman akar | : | 1’ | Tinggi | : | 1’ | Jarak Tanaman | : | 3’ | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Berbeza sedikit dari tembikai merah, anda Cuma perlu melihat daun yang paling dekat dengan buah. Daun terdekat dengan buah yang sudah kering menandakan buah yang sudah boleh dituai. | |
| | Percambahan | : | 95% : 7 - 14 hari | Mengutip Hasil | : | 80 – 90 hari | |
| |
|
|
|
|
| | KACANG BUNCIS | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 6.5 – 7.5 | Pembajaan | : | Oleh kerana tumbuhan ini boleh menghasilkan N dengan sendiri, mereka hanya memerlukan baja dengan N yang amat rendah. Apabila tumbuhan ini mula berbunga, tambahkan sedikit lagi N. Elakkan K yang rendah. | Air | : | Rendah sehingga tumbuhan mula berbunga dan kemudian sederhana. | |
| | | Kedalaman biji | : | 1 ” | Kedalaman akar | : | 36” – 48’ | Tinggi | : | 8’ – 15’ (berpalang) | Jarak Tanaman | : | 6” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang ¼”. Teruskan menuai hasil ketika masih muda untuk menggalakkan lebih banyak lagi hasil. | |
| | Percambahan | : | 95% : 4 - 10 hari | Mengutip Hasil | : | 20 – 40 hari | |
| |
|
|
|
|
| | LOBAK MERAH | | | | Keperluan tanah dan air | P.H Tanah | : | 5.5 – 6.5 | Pembajaan | : | Rendah. Baja yang terlalu banyak akan menyebabkan daun yang terlalu banyak | Air | : | Rendah sehingga tumbuhan mula berbunga dan kemudian sederhana. | |
| | | Kedalaman biji | : | ¼” – ½” | Kedalaman akar | : | 24” – 4’ | Tinggi | : | 12” | Jarak Tanaman | : | 3” | |
| | Panduan Mengutip Hasil | Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang 1 ½ ”. Jangan biarkannya menjadi terlalu besar kerana buah yang terlalu besar akan menjadi terlalu keras untuk dimakan. | |
| | Percambahan | : | 95% : 6 - 14 hari | Mengutip Hasil | : | 85 – 95 hari |
|
No comments:
Post a Comment