Thursday, March 17, 2011

RESEPI : Membuat Lapis Legit Gulung Prune

Salam semua!
Agak lama juga tak bercerita pasal kek lapis kan.  Minggu lepas dalam kesibukan bermacaron, saya telah membuat kek lapis sarawak yang bercorak sebanyak 2 buku. Suka sangat bila dapat buat kek lapis bercorak ini, untuk buat penambahbaikan semasa membuatnya.  layan gambar dulu ye..
klbercorak1
klbercorak2

Sebenarnya membuat kek lapis memerlukan kesabaran dan ketenangan masa membuatnya:D  Pemahaman tentang konsep membuatnya juga penting bagi membolehkan kita membuat kerja dengan lebih tenang.
Okay, dah layan gambar kek lapis bercorak, kita tengok pulak cara nak buat Lapis Legit Prune.  Membuat Kek ini memang mencabar kerana resipinya tidak ada bahan-bahan yang membantu kek mengembang dengan baik.  Ia bergantung kepada kekuatan memukul pada telurnya.  Hmm..lebih kurang 11 biji kuning telur:D

kg16


kg1
Telur & Gula dipukul sehingga kembang seperti gambar di bawah
kg4
kg5
kg2
Pukul Mentega sehingga putih
kg3
Tepung Gandum & Rempah Spekok
kg6.
Masukkan ke dalam adunan telur & gula yang telah dipukul
kg8
Digaul menggunakan spatula.  SPATULA ya:D
kg9
Masukkan adunan ke dalam loyang 9x9, berat 100gram setiap lapis ye.

kg11
Taburkan buah prune, bakar
kg12
Then bakar lagi, sampai habis adunan
kg13
Keluarkan baking sheet.
kg14
Potong cket (jangan putus ya) 1/2 inci dari kek.
kg15
Gulungkan dia...Siap:D
Resipinya : Nanti ye saya update..tak sempat nak cari kat PC..

-- 
Juraiza aka Nomie
016-2951473
www.keklapis.com



2 comments:

LadyBird said...

terliur sgt2.. nmpk sedap..

Uncle Sam said...

sdap. .tringin nk blajar buat. .

Followers

Related Posts with Thumbnails