Sunday, October 4, 2009

AGRO : Panduan dan maklumat tanaman sayuran

maklumat lanjut...http://www.naturalf arming.com. my/


BAWANG

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.0 – 7.5

Pembajaan
:

Rendah, gunakan kompos

Air
:
Sederhana, tanah yang terlalu kering akan mengakibatkan tumbuhan menghasilkan dua labu bawang yang lebih kecil.

Ukuran

Kedalaman biji
:
1”
Kedalaman akar
:
18” – 3’
Tinggi
:
15” – 36”
Jarak Tanaman
:

Untuk daun bawang – 1”
Untuk Bawang – 3”


Panduan Mengutip Hasil

Tunggu sehingga kesemua daunnya terjatuh dengan sendiri. Jangan sekali – kali cuba menjatuhkan sendiri daun bawang tersebut. Bawang boleh dicabut terus dengan mudah, biarkannya diatas tanah untuk dikeringkan. Tutupkan sepenuhnya sekiranya hujan.


Percambahan
:

95% : 4 - 10 hari

Mengutip Hasil
:

46 – 92 hari







TERUNG

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 6.5

Pembajaan
:

Tinggi, Berikan baja setiap 2 minggu.

Air
:
Tinggi.

Ukuran

Kedalaman biji
:
¼ ”
Kedalaman akar
:
4’ – 7’
Tinggi
:
24” – 30”
Jarak Tanaman
:

18”


Panduan Mengutip Hasil

Tuai buah apabila ianya tidak lebih dari 3” – 5” panjang atau diameter 4” dan sebelum kulitnya kehilangan kilatnya. Apabila memetik buah, potong batangnya sedikit. Warna biji sepatutnya cerah. Biji yang berwarna perang adalah tanda buah yang sudah tua. Batang pokok terung adalah berduri, berhati – hati apabila memetik.


Percambahan
:

95% : 5 - 13 hari

Mengutip Hasil
:

33 – 55 hari





TOMATO

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.8 – 7.0

Pembajaan
:

Tinggi. Bajakan tanah 1 minggu sebelum menanam dan sekali lagi pada hari penanaman. Elakkan dari menggunakan baja dengan kandungan N dan K yang tinggi ketika pembungaan. Daun yang terlalu banyak mungkin memberikan petanda N atau air yang terlalu tinggi

Air
:
Sederhana.

Ukuran

Kedalaman biji
:

½ ”

Kedalaman akar
:

8” – 6’

Tinggi
:

8” – 6’

Jarak Tanaman
:

18”


Panduan Mengutip Hasil

Kutip hasil apabila buah merah keseluruhannya. .


Percambahan
:

95% : 7 - 14 hari

Mengutip Hasil
:

28 – 55 hari





KACANG PANJANG

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.2 – 7.5

Pembajaan
:

Oleh kerana tumbuhan ini boleh menghasilkan N dengan sendiri, mereka hanya memerlukan baja dengan N yang amat rendah. Apabila tumbuhan ini mula berbunga, tambahkan sedikit lagi N. Elakkan K yang rendah.

Air
:
Rendah sehingga tumbuhan mula berbunga dan kemudian sederhana.

Ukuran

Kedalaman biji
:

1 ”

Kedalaman akar
:

36” – 48’

Tinggi
:
8’ – 15’ (berpalang)
Jarak Tanaman
:

6”


Panduan Mengutip Hasil

Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang ¼”. Teruskan menuai hasil ketika masih muda untuk menggalakkan lebih banyak lagi hasil.


Percambahan
:

95% : 4 - 10 hari

Mengutip Hasil
:

20 – 40 hari





TIMUN

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 7.0

Pembajaan
:

Tinggi. Letakkan kompos sebelum mula menanam.

Air
:

Tinggi apabila mula berbuah. Sederhana pada waktu lain.


Ukuran

Kedalaman biji
:

½”

Kedalaman akar
:

12” – 2’

Tinggi
:
6’ – 12’ (berpalang)
Jarak Tanaman
:

12”


Panduan Mengutip Hasil

Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang ½ “ - 1 ”. Teruskan menuai hasil ketika masih muda untuk menggalakkan lebih banyak lagi hasil.


Percambahan
:

95% : 6 - 10 hari

Mengutip Hasil
:

20 – 40 hari





SALAD

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.0 – 7.5

Pembajaan
:

Tinggi. Letakkan kompos sebelum mula menanam.

Air
:

Rendah - sederhana. Siram pada awal pagi.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼” - ½ ”

Kedalaman akar
:

18” – 36”

Tinggi
:
6” – 12”
Jarak Tanaman
:

12”


Panduan Mengutip Hasil

Salad boleh mula dituai apabila terdapat 5 – 6 daun yang telah mencapai saiz biasa. Potong terus tumbuhan pada akar di permukaan tanah. Waktu terbaik untuk menuai hasil adalah pada awal pagi kerana pada ketika ini salad mempunyai rasa yang terbaik dengan kandungan carotene yang paling tinggi.


Percambahan
:

95% : 4 - 10 hari

Mengutip Hasil
:

25 – 46 hari





SAWI

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.0 – 7.5

Pembajaan
:

Tinggi. Memerlukan N dan K yang tinggi.

Air
:

Tinggi pada permulaan dan sederhana ketika menghampiri matang.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼” - ½ ”

Kedalaman akar
:

12” – 36”

Tinggi
:
12” – 15”
Jarak Tanaman
:

15”


Panduan Mengutip Hasil

Sawi boleh mula dikutip pada ketika ianya berusia 21 – 25 hari. Jika dibiarkan lebih lama, kemungkinan besar tumbuhan ini akan mula mengeluarkan bunga yang menandakan ianya sudah tua untuk dimakan daunnya. Sawi boleh dipotong terus pada akar dipermukaan tanah.


Percambahan
:

95% : 3 - 5 hari

Mengutip Hasil
:

21 – 25 hari





BROCCOLLI / FLOCCOLLI

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.0 – 7.5

Pembajaan
:

Tinggi. Letakkan kompos sebelum mula menanam.

Air
:

Sederhana. Pastikan tanah sentiasa lembab.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼”

Kedalaman akar
:

18” – 4’

Tinggi
:
6” – 12”
Jarak Tanaman
:

15”


Panduan Mengutip Hasil

Broccoli boleh mula dituai apabila kepalanya berwarna hijau tua, atau kuning bagi floccolli. Bagi jenis ini, kepala yang kecil dan padat memberikan rasa yang terbaik. Potong terus kepala yang di tengah dahulu dan tumbuhan ini akan terus mengeluarkan hasil. Pada kebiasaannya, tumbuhan ini mampu mengeluarkan hasil selama 1-2 bulan secara berterusan.


Percambahan
:

95% : 4 - 10 hari

Mengutip Hasil
:

59 – 66 hari





BENDI / OKRA

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 6.5

Pembajaan
:

Tinggi, Berikan baja setiap 2 minggu.

Air
:

Tinggi.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼”

Kedalaman akar
:

4’ – 7’

Tinggi
:
24” – 30”
Jarak Tanaman
:

18”


Panduan Mengutip Hasil

Tuai buah apabila ianya masih muda dan lembut. Biasanya dalam 2” – 3 “ panjang. Bendi perlu dituai sekerap mungkin untuk mengelakkannya dari menjadi tua. Jangan biarkan bendi tua di atas pokok melainkan anda ingin mendapatkan benih. Ini adalah kerana buah bendi yang tua akan menghalang pokok dari terus mengeluarkan hasil.


Percambahan
:

95% : 5 - 13 hari

Mengutip Hasil
:

40 – 55 hari





JAGUNG

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 7.0

Pembajaan
:

Tinggi, masukkan baja lembu atau ayam atau kompos didalam tanah beberapa minggu sebelum mula menanam.

Air
:

Sederhana. Berikan lebih air apabila batang mula mengeluarkan bunga


Ukuran

Kedalaman biji
:

1” - 2”

Kedalaman akar
:

18” – 6’

Tinggi
:
7’ – 8’
Jarak Tanaman
:

12” - 18”


Panduan Mengutip Hasil

Buah boleh dipetik apabila bulu pada hujung buah telah menjadi kering dan berwarna perang. Namun begitu, anda digalakkan untuk cucuk sedikit jagung (jangan buka kulitnya) dan lihat cecair yang keluar. Sekiranya ianya seperti susu, jagung anda sudah sedia untuk dipetik. Sekiranya cecair tersebut jernih, tunggu 2 -3 hari lagi.


Percambahan
:

95% : 4 - 21 hari

Mengutip Hasil
:

70 – 90 hari





JAGUNG MANIS

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 7.0

Pembajaan
:

Tinggi, masukkan baja lembu atau ayam atau kompos didalam tanah beberapa minggu sebelum mula menanam.

Air
:

Sederhana. Berikan lebih air apabila batang mula mengeluarkan bunga


Ukuran

Kedalaman biji
:

1” - 2”

Kedalaman akar
:

18” – 6’

Tinggi
:
7’ – 8’
Jarak Tanaman
:

12” - 18”


Panduan Mengutip Hasil

Buah boleh dipetik apabila bulu pada hujung buah telah menjadi kering dan berwarna perang. Namun begitu, anda digalakkan untuk cucuk sedikit jagung (jangan buka kulitnya) dan lihat cecair yang keluar. Sekiranya ianya seperti susu, jagung anda sudah sedia untuk dipetik. Sekiranya cecair tersebut jernih, tunggu 2 -3 hari lagi.

Untuk mendapatkan jagung yang paling manis, kutip buah pada awal pagi SEBELUM matahari bersinar.


Percambahan
:

95% : 4 - 21 hari

Mengutip Hasil
:

70 – 90 hari





BAYAM

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.0 – 7.5

Pembajaan
:

Tinggi, masukkan baja lembu atau ayam atau kompos didalam tanah beberapa minggu sebelum mula menanam.

Air
:

Rendah. Pastikan tanah sentiasa lembab


Ukuran

Kedalaman biji
:

½ “

Kedalaman akar
:

1’

Tinggi
:
4” – 6”
Jarak Tanaman
:

6”


Panduan Mengutip Hasil

Potong daun yang sudah cukup besar untuk dimakan. Untuk hasil yang memberikan nutrisi yang paling tinggi, potong ketika waktu pagi.


Percambahan
:

95% : 7 - 14 hari

Mengutip Hasil
:

59 – 69 hari





TEMBIKAI

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.5 – 7.5

Pembajaan
:

Sederhana, Banyakkan penggunaan kompos.

Air
:

Sederhana. Air yang terlalu banyak akan mengakibatkan buah yang tawar


Ukuran

Kedalaman biji
:

½ “ – 1”

Kedalaman akar
:

1’

Tinggi
:
1’
Jarak Tanaman
:

3’


Panduan Mengutip Hasil

Cari tendril yang paling dekat dengan buah tembikai dan lihat keadaannya. Sekiranya ianya bertukar ke warna perang dan mula kering, tembikai kemungkinan besar sudah cukup masak. Anda juga boleh menepuk sedikit tembikai itu untuk mendengar bunyi yang penuh.


Percambahan
:

95% : 7 - 14 hari

Mengutip Hasil
:

80 – 90 hari





CILI KULAI

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 7.0

Pembajaan
:

Sederhana - tinggi. , Banyakkan penggunaan kompos.

Air
:

Sederhana - tinggi.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼ “

Kedalaman akar
:

8” - 4’

Tinggi
:
2’ – 3’
Jarak Tanaman
:

12”


Panduan Mengutip Hasil

Buah cili boleh dipetik apabila ianya sudah merah keseluruhannya. Petik cili pada waktu tengahari untuk mengelakkan jangkitan kulat


Percambahan
:

95% : 10 - 12 hari

Mengutip Hasil
:

90 – 110 hari





CILI API THAI

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 7.0

Pembajaan
:

Sederhana - tinggi. , Banyakkan penggunaan kompos.

Air
:

Sederhana - tinggi.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼ “

Kedalaman akar
:

8” - 4’

Tinggi
:
2’ – 3’
Jarak Tanaman
:

12”


Panduan Mengutip Hasil

Buah cili boleh dipetik apabila ianya sudah merah keseluruhannya. Petik cili pada waktu tengahari untuk mengelakkan jangkitan kulat


Percambahan
:

95% : 10 - 12 hari

Mengutip Hasil
:

90 – 110 hari





TEMBIKAI SUSU

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.5 – 7.0

Pembajaan
:

Sederhana, Banyakkan penggunaan kompos.

Air
:

Sederhana. Air yang terlalu banyak akan mengakibatkan buah yang tawar


Ukuran

Kedalaman biji
:

½ “ – 1”

Kedalaman akar
:

1’

Tinggi
:
1’
Jarak Tanaman
:

3’


Panduan Mengutip Hasil

Berbeza sedikit dari tembikai merah, anda Cuma perlu melihat daun yang paling dekat dengan buah. Daun terdekat dengan buah yang sudah kering menandakan buah yang sudah boleh dituai.


Percambahan
:

95% : 7 - 14 hari

Mengutip Hasil
:

80 – 90 hari





KACANG BUNCIS

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

6.5 – 7.5

Pembajaan
:

Oleh kerana tumbuhan ini boleh menghasilkan N dengan sendiri, mereka hanya memerlukan baja dengan N yang amat rendah. Apabila tumbuhan ini mula berbunga, tambahkan sedikit lagi N. Elakkan K yang rendah.

Air
:

Rendah sehingga tumbuhan mula berbunga dan kemudian sederhana.


Ukuran

Kedalaman biji
:

1 ”

Kedalaman akar
:

36” – 48’

Tinggi
:

8’ – 15’ (berpalang)

Jarak Tanaman
:

6”


Panduan Mengutip Hasil

Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang ¼”. Teruskan menuai hasil ketika masih muda untuk menggalakkan lebih banyak lagi hasil.


Percambahan
:

95% : 4 - 10 hari

Mengutip Hasil
:

20 – 40 hari





LOBAK MERAH

Keperluan tanah dan air

P.H Tanah
:

5.5 – 6.5

Pembajaan
:

Rendah. Baja yang terlalu banyak akan menyebabkan daun yang terlalu banyak

Air
:

Rendah sehingga tumbuhan mula berbunga dan kemudian sederhana.


Ukuran

Kedalaman biji
:

¼” – ½”

Kedalaman akar
:

24” – 4’

Tinggi
:

12”

Jarak Tanaman
:

3”


Panduan Mengutip Hasil

Kutip hasil apabila masih muda ketika diameter lebih kurang 1 ½ ”. Jangan biarkannya menjadi terlalu besar kerana buah yang terlalu besar akan menjadi terlalu keras untuk dimakan.


Percambahan
:

95% : 6 - 14 hari

Mengutip Hasil
:

85 – 95 hari


No comments:

Followers

Related Posts with Thumbnails